Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Szívféreg Szűrés: Egy Negatív Gyorsteszt Még Nem Jelent Biztosan Mentességet

Szívféreg Szűrés: Egy Negatív Gyorsteszt Még Nem Jelent Biztosan Mentességet

 

A szívférgességet Magyarországon nagyjából 15 éve azonosították először kutyákban. Mára a betegség szinte bárhol és bármikor előfordulhat, komoly veszélyt jelentve a kedvenceinkre. Gyógyítása rendkívül összetett és hosszadalmas folyamat, amelynek eredményessége is kétséges. Ezért a szívféreg elleni védekezésre különösen nagy hangsúlyt kell helyezni.

A Szívféreg Megelőzése és Tesztelése

A szívféreg elleni védekezést csak akkor lehet megkezdeni, ha a kutya igazoltan negatív, tehát nem fertőzött. Azonban egyetlen negatív gyorsteszt még nem jelenti azt, hogy a kutya szervezetében nincs jelen ez a halálos kórokozó. A megfelelő védekezéshez elengedhetetlen, hogy a gazdik tisztában legyenek a féreg növekedésének folyamatával és a szűrés menetéről.

A Szívféreg Életciklusa

A szívféreg (Dirofilaria immitis) kizárólag szúnyogcsípéssel terjed kutyáról kutyára. Miután a paraziták bekerülnek a kutya véráramába, a szövetek között vándorolnak és fejlődnek, végül a kutya jobb szívfelében és a tüdő nagy ereiben telepednek meg. A férgek rendkívül hosszú ideig, akár 4-7 évig is életben maradhatnak, és ha nőstény és hím féreg is jelen van, szaporodni kezdenek. A kifejlett férgek eltömíthetik az artériákat és komoly károkat okozhatnak a szívben, a tüdő ereiben, valamint a vesékben és a májban is.

A Szívférgesség Szűrésének Menete

A mikrofilária (a szívféreg lárvái) jelenléte korai stádiumban nem mutatható ki. Amikor a lárvák még csak a szövetek között mozognak, a vérvizsgálat sem jelzi jelenlétüket. Legkorábban a férgek 6-8 hónapos korában mutatható ki a szívférgesség egy úgynevezett Knott-teszttel, amely a vérben található mikrofiláriákat jelzi. Ha a teszt pozitív, további vizsgálatok szükségesek, például PCR vizsgálat, amely a férgek DNS-ét elemzi, és 100%-os megbízhatóságú.

Sajnos egy negatív Knott-teszt még nem jelenti azt, hogy a kutya mentes a szívféregtől. A szűrés pillanatában lehetnek a szövetek között olyan mikrofiláriák, amelyek semmilyen teszttel nem mutathatók ki. Ezért az első negatív tesztet követően meg kell kezdeni a védekezést és fél év múlva újra szűrni kell, majd újabb fél év múlva egy harmadik teszt következik. Csak a harmadik negatív teszt után mondható ki biztonsággal a mentesség.

A Szívféreg Elleni Hatékony Védekezés

A szívféreg elleni védekezés egyik fontos pillére a szúnyogok elleni védekezés márciustól novemberig. Azonban ez nem elegendő önmagában. A hatékony védekezéshez egész éves mikrofilaricid kezelés is szükséges, amely a szívféreg lárváit pusztítja el és megakadályozza azok fejlődését. A mikrofilaricid szerek tabletta és csepp formájában is elérhetők, és havonta kell őket adagolni.

Fontos megjegyezni, hogy ezt a kezelést csak negatív szívféreg teszt után szabad elkezdeni. Egy fertőzött kutya szervezetében akár több százezer mikrofilária is lehet és ha a szer egyszerre pusztítja el ezeket, az eltömítheti a vékonyabb ereket, ami a kutya halálához vezethet. Mielőtt bármilyen szívféreg elleni kezelést kezdenénk, konzultáljunk állatorvossal és végeztessünk el egy vértesztet.

Ne feledkezzünk meg a kullancsok és a bélférgek elleni védekezésről sem. Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát egy komplex és hatékony védekezési program összeállításához.

Összefoglalás

A szívférgesség egy rendkívül alattomos és veszélyes betegség, amelyet csak átfogó és folyamatos szűréssel és védekezéssel lehet megelőzni. A gazdiknak tisztában kell lenniük a betegség természetével, az életciklusával és a megfelelő tesztelési módszerekkel, hogy hatékonyan óvhassák kedvenceiket ettől a halálos kórokozótól.