Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Fajta bemutató- A Havannai pincs

Fajta bemutató blogsorozatunkban elsőként a havannai pincsé a főszerep. Segítségünkre az Oro de Habana kennel (magyarul: Havanna Aranya) munkatársai voltak, látogassátok meg weboldalukat a http://www.orodehabana.hu/magyar/ címen, ha Ti is szeretnétek egy ilyen édes kutyus gazdái lenni!

Alap adatok:


Fajta pontos neve: Bichon Havanese (Havannai pincs)

 

Származási ország: Földközi tenger nyugati része. Kitenyésztette: Kuba

 

Testméret: a Havanese egy kicsi, erőteljes, rövidlábú kutya. 

 

Súly és magasság: a Bichon Havanese súlya átlagosan 6 kg, marmagasságuk 23-27 cm, melyből +/- 2 cm tolerancia engedélyezett. Elvileg a kanok nagyságban és megjelenésben erőteljesebbek, mint a szukák, de ez nem törvényszerű.

 

Színkombinációk: számos színkombináció előfordul: Cream & White, Champagne, Gold, Red, Sable, Black, Silver, Chocolate; továbbá ezen színek keveredései, viszont ritkán teljes fehér.

 

Szőr: hosszúszőrű kutyafajta. Az aljszőrzet gyapjas, de alig fejlett, sokszor szinte hiányzik. A fedőszőr kifejezetten hosszú, 12-18 cm egy felnőtt kutyánál.

Jellem: rendkívüli kedvességgel és hihetetlen intelligenciával rendelkezik.

Igazi társasági kutya, ami azt jelenti, hogy nagyon igényli az emberek közelségét: játékot, szeretetet, kedveskedést, törődést. Elvárja, hogy gazdája folyamatosan foglalkozzon vele és imád a középpontban lenni. Ez a kutyus örökké játékos. Öregkorára is ugyanolyan játékos marad, mint egy kölyökkutya. Kutyákkal is jól kijön, a gyerekekkel szemben jóindulatú és barátságos; a macskákkal azonban összeférhetetlen. A Havanese mozgása vidám, könnyű és rugalmas. Egy igazi örökmozgó.

 

Történeti leírás

A legelső társasági kutyafajták egyike, gyökerei egészen a mediterrán térségig nyúlnak vissza, azonban Kubában tenyésztették ki az 1700-1800-as években. A fajta őseiként a bolognai pincsiket, máltai selyemkutyákat és vízispánieleket jelölnek meg. A kubai forradalom után gyakorlatilag kipusztultak, mindössze három család tudta menekülésükkor magukkal vinni őket. A Perez és a Fantasio család az Egyesült Államokban, Senor Barba pedig Costa Ricában telepedett le, több mint egy évtizeden keresztül kizárólag az ő erőfeszítéseiknek köszönhetően maradt fenn a fajta.

 

A fajta jellegzetes betegségei

Általánosságban elmondható, hogy az egészségesebb kutyafajták közé tartoznak, de természetesen náluk is előfordulhatnak bizonyos betegségek.

Olyan tenyésztőt keressen, aki a kiválasztott kutyus és a szülei egészségügyi állapotát papíron is bizonyítani tudja. Érdemes rákérdezni, hogy milyen szűrővizsgálatokon vett részt: a csípő –és könyökdiszplázia, a pajzsmirigy-alulműködés, a von Willebrand-szindróma, a thrombopathia, és a szembetegségek a leggyakoribbak. A betegségeket sajnos előre látni nem lehet, de egy gondos gazdi hamar észreveszi a jeleket.

Bichon Havanese ápolása

A selymes bundája miatt a havannai pincs kevesebb ápolást igényel, mint a többi hosszúszőrű kutya. Nagy előnye, hogy alig hullajtja a szőrét, ami azonban alapos odafigyelést igényel. Meglehetősen gyorsan alakulnak ki csomók, amiket nehéz eltávolítani, így nagyobb eséllyel telepednek meg bőrgombák vagy keletkeznek gyulladások. A rendszeres fürdetés szintén hozzátartozik ennek a fajtának az ápolásához. Érdemes már kölyökkorban elkezdeni a fürdésre szoktatást. Alapszabály fürdetésnél, hogy olyan gyakran, amennyire szükséges és olyan kevésszer, amennyire csak lehet! Szükség esetén egy tompa csipesszel távolítsa el a hallójáratban növő szőrszálakat, illetve óvatosan nyírja le a szem környékén lévő kósza szálakat is. A karmok ellenőrzésére havonta szükség van, mivel a kis termete miatt kevésbé képes koptatni azokat. Napjainkban már mindenhol találunk kutyakozmetikust. Ezek a szakemberek nagy segítséget jelentenek a gazdik számára, ha ápolásról van szó.

Játék és taníthatóság

Kölyökként is játékosak és nagyon kíváncsiak, könnyen megszerettetik magukat. Igyekezzünk zsúfoltabb helyekre vinni, ahol sok inger éri és idegenekkel is összefuthat.

Ha problémamentességről van szó a Bichon Havanese kutya nem hagy kívánni valót maga után. Okos, élénk, játékos, gyerekbarát, boldog és nem utolsósorban egy igazi sármőr.

Esze és tanulás iránti vágya miatt, könnyű nevelni. Rendkívül szófogadó!

kölykök neveléséhez és az alaputasítások elsajátításához hasznos lehet egy kutyaiskola felkeresése. Előzetesen nézzen meg néhányat és döntse el, hogy melyik a legmegfelelőbb Önnek és bozontos családtagjának.

A Bichon Havaneset természete miatt egyre többet alkalmazzák terápiás kutyaként is különböző területeken.

Fajta nevelése és viselkedése

A Bichon Havanese alapvetően társasági, kedves és készséges kutya. Ragaszkodnak gazdájukhoz és az egész családhoz, imádják a gyerekeket. Együtt tarthatjuk őket más háziállatokkal is. Ügyes, játékos, intelligens kutya, könnyen tanul, nem jelent problémát engedelmességre nevelni. Kíváncsi, szereti mindig felfedezni, hogy mi folyik körülötte. Nagyon érzékeny arra, hogy hogyan szól hozzá a gazdája, és ha úgy érzi, hogy a gazdi nem elég határozott, nem fog hallgatni rá, azonban a túl erélyes fellépéssel sem érünk el eredményt ennél a fajtánál. Az a legjobb, ha higgadtan, de határozottan beszélünk a kutyával.

Jelzőkutyának is kiváló, figyelmezteti gazdáját, ha idegen közeledik. Ha nem történik meg a korai szocializáció vagy a gazdája nem viselkedik falkavezérként, túl szégyenlős, félénk, akár agresszív is lehet. Annak ellenére, hogy kistermetű, általában nem félénk természetű.

Imádnivalóságukat nem csak a hozzá közeli embereknek, hanem idegeneknek is megmutatják. Egyértelműen benti kutyák, akit kint tartanak az udvaron, sosem lesz olyan boldog kutyus, mint a benti társaik. Ideális társasházban élők számára: lakáson belül is igen élénkek, aktívak, alapvetően jól megvannak kert nélkül, de a kiadós séták nagyra értékelik. Biztosítsunk számukra minél több mozgást, játékot!

Vásárlásnál, örökbefogadásnál mire kell figyelni:

Soha ne vásárolj kutyát olyan emberektől, akik a kutyák egészségügyi állapotáról nem tudnak érdemlegesen nyilatkozni. Keress egy megbízható tenyésztőt, aki papírokkal igazolni tudja a kutyuson végzett vizsgálatokat és azok eredményeit.

 

Oro de Habana kennel

Oro de Habana kennel (magyarul: Havanna Aranya) munkatársai hosszú utat jártak be, hogy ennyi releváns információval szolgálhassanak számunkra! Ezúton is köszönjük a közreműködésüket és a csodás képeket! Az alábbiakban olvassátok el bemutatkozásukat és forduljatok Hozzájuk bizalommal!

„A Bichon Havanese számunkra szerelem első látására. De mivel körültekintően szerettünk volna tenyésztéssel foglalkozni nagyon sokat tanulmányoztuk ezt a fajtát. Kiállításra jártunk, érdeklődtünk, állatorvossal konzultáltunk, mielőtt megvettük első kutyusunkat.

Mint minden kezdő tenyésztőnek nagyon sokat kellett tanulnunk és sokszor nehézségekbe ütköztünk, amire persze előre nem lehetett felkészülni. Legnagyobb kihívást a szőrápolás jelentette. A kutyusok kiállításra való felkészítése sem ment könnyedén, viszont tanultunk belőle és már jó ideje kiválóan 

teljesítenek, nagyon eredményesek. Rendelkeznek Hungaria Junior Champion (HJCH), Hungaria Champion (HCH), Hungaria Show Champion (HSCH), Klub Champion, Szerb Champion, Évi fiatal kanja, Európa győztes kölyök szuka címmel.

Oro de Habana kennelnek jelenleg kilenc tagja van: Olivia, Lori, Bella, Olive, Tippi, Greta, Whisper (Szukák), Pedro és Pablo (kanok)

Tenyészetünkből nemcsak Magyarországra, hanem külföldre is adunk el kutyusokat hobbi célra és tenyésztésre is.

Kutyáink rendelkeznek a kötelező szűrésekkel és a kicsik egészségére is maximálisan odafigyelünk. Ha valaki vásárlás előtt áll és bizonytalan a fajtát illetően vagy egyszerűen csak szeretné a szülőket látni, akkor szeretettel látjuk előzetes egyeztetés után. Mindenben segítünk, amire a leendő gazdinak szüksége van vagy lehet, illetve nyugodtan hívhatnak minket a későbbiekben is.

Megtalálhatnak minket Facebookon: Oro de Habana és weboldalon keresztül: www.orodehabana.hu

Az Oro de Habana kennel munkatársai„